LA MILLOR RAÓ PER DEIXAR DE FUMAR: TU

El tabac és la primera causa de mort evitable al món. La major part dels fumadors i fumadores manifesten en algun moment el seu desig de deixar-ho però el percentatge de qui ho aconsegueix encara segueix sent molt baix.

Deixar de fumar no és només una qüestió de “voler”. La nicotina és un dels compostos més addictius que coneixem. Quan s’està un temps sense fumar el cervell comença a enviar missatges cada vegada més urgents de que necessita la seva dosi. La persona es posa nerviosa, sent un malestar inespecífic i la seva atenció es centra en aconseguir una cigarreta o escapar d’aquest lloc tancat per poder encendre-la. Sap que una cigarreta li farà sentir-se bé de nou, encara que sigui per poc temps. I no és capaç de pensar en una altra cosa.

Fumar és una addicció.

I les addiccions són desordres complexos que no poden reduir-se a una qüestió de conducta. Fumar, una acció realitzada de manera quotidiana durant anys, queda associada a molts contextos, ens acompanya en aquells moments que no sabem què fer, ens dóna uns minuts de respir, ens tranquil•litza quan estem nerviosos i quan ens avorrim ens activa. Ens ha donat una identitat i complicitat amb altres persones. Som fumadors. Som fumadores.

Continueu llegint «LA MILLOR RAÓ PER DEIXAR DE FUMAR: TU»