GESTIÓ PISCOLÒGICA EN ESTAT D'ALARMA

L’estat d’alarma generat per l’avanç de l’Covid-19 és una situació d’emergència. Amb totes les seves lletres. Per això és normal que et sentis desorientat, nerviosa, que tinguis por o que donis voltes per la casa sense ser capaç d’en recordar què era el que anaves a fer.

Són reaccions normals a una situació anormal.

Cada situació d’emergència té unes característiques diferents però davant elles el nostre objectiu sempre ha de ser el mateix: recuperar el control.

Durant uns dies les notícies sobre l’expansió de la malaltia s’agreujaven per hores i el nostre món va quedar cap per avall. I el nostre cap també. Els nens i nenes a casa, els que s’ho podien permetre teletreballant, un futur laboral incert i la por pels éssers estimats més vulnerables. La por de que morin, que no és poc.

En aquesta crisi hi ha tres àmbits de l’emergència i a cada individu l’afecten de manera diferent: 1) la protecció enfront de virus, 2) l’alteració del dia a dia i 3) la imminent crisi econòmica. Anem a veure què implica a efectes pràctics afrontar l’emergència.

1) La protecció enfront de virus: comprendre la situació i evitar el mal. Cadascú de nosaltres ens trobem en grups de risc diferents. Hi ha qui ha de treballar i exposar-se a ser contagiat, hi ha qui té una salut delicada i un contagi suposaria una amenaça a la vida important, hi ha qui viu amb persones vulnerables …

En aquest cas és essencial la informació per vies oficials. Què he de fer per reduir els meus riscos? Quines ajudes hi ha? Amb qui puc comptar en el meu entorn per rebre suport en cas que ho necessiti? Anticipa quines situacions són més probables que t’afectin i informa’t com has d’actuar davant d’elles

2) El dia a dia: el millor aliat per reduir l’impacte psicològic de la situació que vivim és recuperar l’ordre a casa. No és fàcil perquè TOT ha canviat. No hi ha escola, qui té la possibilitat treballa des de casa i qui ha de treballar fora torna amb un alt grau d’estrès.

Seu i estructura les teves necessitats i les de la teva família. Crea, fins i tot per escrit, una nova organització personal que reculli totes les vostres necessitats. Sense ser exhaustiu ni ambiciós. Estareu cansats i cansades. A mesura que recupereu l’ordre podreu incorporar més activitats o abordar necessitats menys essencials.

La manca de concentració és el major enemic. Tot és tan diferent i la necessitat d’estar a el dia és tan elevada que costa molt imbuir-nos en una tasca. No obstant això, aquest temps dedicat a fer alguna cosa productiva és un temps de descans emocional que ens apropa a la presa de control de la situació.

Si ets de les persones que no té res a fer et suggereixo dues possibilitats. La primera i més senzilla és que revisis aquelles coses que sempre tens pendents per falta de temps. Segur que no són molt agradables (reorganitzar un armari, neteja de papers, etc.) però quan les facis la sensació d’aprofitar el temps també ajudarà a reduir el teva ansietat.

Si, per més que hi penses, no tens res pendent passa al següent punt perquè, a menys que siguis un dels pocs afortunats que no ha de preocupar-se per les seves finances el més probable és que et vegis afectat per la crisi econòmica que està a punt d’arribar.

3) Crisi econòmica: tot i que comptis amb un bon matalàs al teu compte corrent segur que et veus afectada per la incertesa. El món s’ha aturat durant setmanes. Sense produir. Quan encara no havíem començat a superar l’anterior crisi. Potser t’hagis quedat sense feina o pot ser que siguis una autònoma que ha d’afrontar les seves despeses mensuals i que dubta entre paralitzar-ho tot i acollir-se a una ajuda o intentar subsistir per no perdre del tot el teu posicionament en el mercat.

És un escenari amb innombrables interrogants i correm el risc de desenvolupar ansietat, i quan l’ansietat apareix perdem la sensació de control. Què podem fer quan no sabem què passarà? El primer, informar-nos. El meu treball es mantindrà o no? Si entro en un ERTO, què implica? Quines ajudes tinc?

Sobre la informació fiable que hi trobis (que segurament no serà molta, és veritat) ara toca decidir. Imagina les dues o tres situacions més probables i fes plans. Ajuda’t de professionals especialistes si no estàs segura sobre alguna cosa (hi ha molts professionals ajudant gratuïtament sobre el efecte econòmic i laboral del coronavirus). És possible que hagis de prendre decisions sobre dues alternatives doloroses. Malgrat les terribles circumstàncies és millor afrontar la situació a què altres decideixin per tu. En el pitjor dels moments és quan és més important prendre control de la situació.

Encara que la teva realitat no sigui crítica no et quedis esperant que es compliqui. Anticipa’t i valora com pots adaptar-te als reptes que haurem d’afrontar com a societat. Hem descobert la feina des de casa, hem vist el que ens pot aportar la tecnologia i hem estat conscients de què és el essencial per sentir-se bé a la vida. Per a moltes persones aquesta crisi implicarà un reajustament personal i també laboral. Intentem adaptar-nos com més aviat millor als canvis que han de venir.

Recorda. Controla tot allò que puguis controlar. Et donarà seguretat i t’ajudarà a adaptar-te a aquest futur incert que està trucant a la porta.