LA PSICOLOGIA DE LA SALUT

Encara que tothom relaciona el psicòleg/a amb els problemes mentals una de les àrees on la psicologia pot esdevenir més beneficiosa és en la salut física.

Les malalties afecten a les persones en molts àmbits:

-canvis d’hàbits: sovint els tractaments impliquen noves rutines que, en ocasions, han de ser mantingudes de per vida

-reestructuració familiar: quan la malaltia és greu es donen canvis en el rols familiars que afecten física, emocional i socialment als diferents membres de la família.

-identificació i autoimatge: les malalties poden ser molt invasives i acabar confonent-se amb la pròpia identitat. Quan això passa la malaltia domina completament la vida de la persona i la limita més del que seria necessari. Per greu que sigui una malaltia és important mantenir-la en el seu lloc i que mai ens defineixi.

-Projecte vital: hi ha malalties que obliguen a replantejar profundament la vida. Resituar-se és una tasca complicada perquè no és fàcil veure les opcions que queden quan el nostre dia a dia, tal i com el coneixíem, ha canviat tant i a dures penes solventem les exigències noves. En el, de vegades, petit grau de llibertat que ens queda està el nou projecte vital i no sempre és fàcil trobar-lo per un mateix

-Preservar el control: la malaltia no ve sola. Acostuma anar acompanyada de moltes proves mèdiques, horaris, sales d’espera, hospitalitzacions… Ens diuen qué podem menjar i si podem fer determinades activitats o no. Son directrius que hem de seguir si volem cuidar la nostra salut però que les vivim com si haguéssim entrat al ull de l’huracà . Prendre el màxim control que sigui possible del procés mèdic i mantenir una actitud proactiva redueix el nivell d’ansietat.

-canvis físics: la duresa de determinades malalties es veu en el cos i en la cara i pot ser molt dolorós acceptar aquestes alteracions, especialment si son definitives

-problemes col•laterals: dificultats econòmiques, pèrdua d’amics, mobilitats reduïdes, renúncia a activitats que havien estat el nostre eix,… Cada malaltia i cada situació son diferents però totes influeixen en la nostra vida en aspectes molt diversos fins el punt, en alguns casos, que aquests efectes col•laterals ens poden ocasionar més problemes que la pròpia malaltia.

Les malalties són una de les majors fonts d’estrès de la nostra societat. La psicologia de la salut es dedica a treballar aquestes qüestions no mèdiques que causen molt disconfort en el pacient i que poden dificultar l’adhesió al tractament o simplement, que no és poc, reduir considerablement la seva qualitat de vida.

Per tant, si tens una malaltia i les teves preocupacions estan més relacionades amb els aspectes que he comentat segur que un psicòleg/a especialitzat pot ajudar-te.